Szigetvari furdo

Szigetvári Gyógyfürdő: Magyarország 17. minősített gyógyhelye

Minden magyarországi gyógyhely vagy termálfürdő különleges a maga nemében, de Szigetvár fürdőjének mégis különös hangulatot kölcsönöz, hogy medencéi éppen azon a területen épültek, ahol egykor történelmünk nagy csatái zajlottak. Szigetváron minden kő a múltat idézi. Az egészségturizmus jelentőségét jelzi az a tény is, hogy az elmúlt két évben a korábbi 13-ról 17-re nőtt a magyarországi minősített gyógyhelyek száma.
Ezt megelőzően utoljára 1984-ben kért település gyógyhellyé minősítést. Akkor a Gyulai Várfürdő kapta ezt meg, majd hosszú szünet után 2012-ben Sárvár kérte a minősítést. Sárvári Gyógyfürdőt követte a Mezőkövesdi Zsóry Fürdő és Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő, a legújabb gyöngyszem pedig a Gyógyító Magyarország térképen Szigetvár.

A minősítés során a gyógyhelynek számos, igen szigorú követelménynek kell megfelelnie. Ezért a minősített gyógyhely nem üres cím csupán, hanem komoly minőségi garancia mind a belföldi, mind a külföldi vendégeknek. 2014 januárja óta Szigetvárt is megilleti ez a rangos cím.

Az egészségturizmus jelentőségét jelzi az a tény is, hogy az elmúlt két évben a korábbi 13-ról 17-re nőtt a magyarországi minősített gyógyhelyek száma. Ezt megelőzően utoljára 1984-ben kért település gyógyhellyé minősítést. Akkor Gyula kapta ezt meg, majd hosszú szünet után 2012-ben Sárvár kérte a minősítést. Sárvárt követte Mezőkövesd és Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő, a legújabb gyöngyszem pedig a Gyógyító Magyarország térképen Szigetvár.

A minősítés során a gyógyhelynek számos, igen szigorú követelménynek kell megfelelnie. Ezért a minősített gyógyhely nem üres cím csupán, hanem komoly minőségi garancia mind a belföldi, mind a külföldi vendégeknek. 2014 januárja óta Szigetvárt is megilleti ez a rangos cím.

A város legismertebb épülete és a magyarság hősiességének jelképe a szigeti vár. A vár főkapitánya 1561-ben Zrínyi Miklós lett. Szulejmán utolsó hadjárata 1566-ban indult Bécs ellen. Seregének útját állta Sziget vára. A hatalmas török sereg ostromát 34 napig állta a maroknyi végvári katonaság, akik végül Zrínyi vezetésével kitörtek a lángoló belsővárból, hogy véres közelharcban haljanak hősi halált. A vár elfoglalást az akkor már nagybeteg Szulejmán nem érte meg, az ostrom utolsó napjaiban meghalt. Az Országgyűlés 2011-ben – Szigetvár védőinek tántoríthatatlan bátorságáért, a hazaszeretetből és áldozatvállalásból való példamutatásáért – Szigetvár városnak a „Leghősiesebb Város” („Civitas Invicta”) címet adományozta.

Szigetvár szépségeit a XVI. századi a híres török utazó, Evlia Cselebi is megemlíti útleírásaiban:
„Lakossága boldog. Öt városrésznyi imahelye van. Két medreszeje, három elemi iskolája, egy kis fürdője, egy fogadója, két derviskolostora van. …Levegője kellemes; sok szépsége van; szilvája, cseresznyéje, almája híres.”

A török emlékek mellett a város másik büszkesége a Szigetvári Gyógyfürdő, melynek kupolája és tornyai szintén a török kori műemlékeket idézik. Belső terét Zsolnay kerámiaburkolat és a Zsolnay Manufaktúra által készített vízköpők díszítik. Gyógyvize nátriumkloridos, alkáli hidrogénkarbonátos gyógyvíz, mely kedvező hatású az ízületi, reumatikus és mozgásszervi megbetegedések kezelésére. Magas fluorid tartalma lassítja az időskori csontritkulást, gátolja a gyermekek fogszuvasodását. Alkalmas operációk és csonttörések utáni rehabilitációra, valamint nőgyógyászati problémák kezelésére, prosztatabántalmak megszüntetésére. A Szigetvári Gyógyfürdő gyógyászati részlegén reumatológus szakorvos felügyeletével fizioterápiás és balneoterápiás kezelések zajlanak. Az egészségük megőrzésére törekvő vendégeket a Gyógyfürdőben számos wellness és relaxációs kezelés, pezsgőfürdő, finn szauna, infrakabin, nyáron pedig 25 méteres úszómedence várja.
Forrás: itthon.hu, termalfurdo.com

Érdekességek a gyógyfürdők világából
A Rudas Fürdő a testnek és a léleknek egyaránt tökéletes kikapcsolódás
A barlangfürdő, amit látnod kell
Magyarország fürdői
A termálfürdő elképesztő hatásai