Retsina

Retsina: egy különleges görög fenyőízű bor

A retsina a legismertebb görög bor. Különleges ízét, illatát a készítése során hozzáadott, majd a derítés során kivont fenyőgyantától kapja, amely régebben a tartósításért volt felelős, ma már azonban csupán egyediséget ad ennek a száraz fehérbornak. Igazi görög nemzeti ital, amelyet előszeretettel fogyasztanak bármelyik napszakban.

A retsina szó szabad fordításban annyit tesz, mint gyantás bor. De hogyan került a gyanta a borba? Erre több teória is létezik. A közkeletű verzió szerint az ókori görögök az amforákat gyantába áztatott vászonnal zárták le, hogy a bor ne érintkezhessen a levegővel. Szállításuk során viszont a gyanta egy része a borba csöpögött, így fenyőillatot és kellemesen kesernyés, fanyar ízt kölcsönzött a nedűnek. A görög módszert a rómaiak is folytatták, az I. században élt Columella római mezőgazdász, író különféle típusú gyantákról számolt be, amelyek egytől egyig más ízt adtak a bornak. Caius Plinius Caecilius ókori enciklopédista már arra is rámutatott, hogy nem mindegy, milyen fenyő gyantáját használják, és jobb a gyantát először a mustba tenni. Az idők során aztán kiderült, hogy a borhoz kizárólag az aleppói fenyő gyantája megfelelő.

Mivel a Római Birodalom nyugati részén nem volt elegendő fenyő, más szigetelési módszert kerestek, és 200 évvel később már szinte az egész birodalomban hordókban érlelték a bort.

A Kelet-Római Birodalom azonban maradt az amforáknál és a gyantánál. Amikor 968 körül Liudprand, Cremona püspöke Konstantinápolyba ment, hogy birodalmi nászt beszéljen meg II. Niképhorosz bizánci császárral, rettentően rossz véleménnyel volt a vendéglátásról. A halmártásban úszó, hagymákkal töltött kecskehúst utálatosnak tartotta, a retsinát pedig ihatatlannak. Krónikájában jelent meg írásban először a gyantás bor kritikája. A középkorban több utazó és keresztes lovag is említi a görög területeken megízlelt retsinát, sőt legendák keringenek arról, hogy I. Eric dán király és I. Sigurd norvég király halálát is gyantás bor okozta. Talán azért kelt szárnyra ez a nézet, mert I. Eric Cipruson halt meg, míg I. Sigurdnak folyamatosan alkoholproblémái voltak.

Hol tudunk ilyet vásárolni? Elsősorban speciális borszaküzletekben érdemes körülnézni. Ha akciós különleges bortermékek iránt érdeklődnek akkor a minden-akcio.hu weboldalt tudjuk ajánlani elsőként.