Fogászati implantátumok

Az implantátum leggyakrabban titánból készül, amelyet az emebri szervezet könnyedén befogad. Egy- vagy több fog pótlása érdekéban alkalmazzák anélkül, hogy a szomszédos fogakat is kezelni kellene. Tovább az implantátum használható hidak alátámasztására is. A fog implantátum elősegíti a csont megőrzését, így egy fog elvesztésekor a fogászat ajánlata az implantáció.

Magyarországon napjainkban sajnos sok embernek van hiányzó fog, aminek számos kiváltó oka lehet. Például: erősen szuvas fog, baleset vagy fogágy-betegség. Nagyon zavaró lehet a hiányzó fog, mind esztétikailag, mint rágófunkció szempontjából. Azonban a hiányzó fog pótolható híddal, fix fogpótlással. Híd készítése során a hiányt határoló fogakat lecsiszolják, majd ezen rögzítik a pótlást ragasztóanyaggal.

implantátum

Fix pótlás vs. kivehető pótlás

Hátrányként tekinthető a fix pótlásnál, hogy két, vagy akár több egészséges fogat is le kell csiszolni a rögzítés érdekében, valamint esztétikai hátrány, hogy a híd azon része, amely alatt nincs fog a nyálkahártyától egy bizonyos távolságra kerül, a tisztíthatósága miatt. Amennyiben nagyon kevés fog van, vagy már egyáltalán nincs, akkor a fix pótlása kivitelezhetetlen. Ilyenkor teljesen kivehető, vagy részleges fogpótlást alkalmaznak.

Kinek ajánlott az implantátum?

Azoknak a betegeknek, akiknek nem lehetséges a fix pótlás, vagy nem felel meg a kivehető pótlás sem, elsősorban azoknak szokták ajánlani az implantátumot. Amennyiben szeretné a beteg az implantátumot, panorámaröntgen felvétel készítése veszi kezdetét, amellyel megnézik, hogy elegendő csont áll-e rendelkezésre az implantátum behelyezéséhez. Ha nincs elegendő csont, abban az esetben csontpótlást is el kell végezni. Ezt követően megtervezi a fogorvos, hogy hová, és milyen implantátum kerüljön, valamit megbeszéli a pácienssel, hogy milyen pótlást fog rögzíteni.

implantátum

Amennyiben a beteg vállalja az fog implantátum behelyezését, kezdetét veszi a műgyökér beültetése, amelyet természetesen helyi érzéstelenítésben végeznek. Bővebben a témáról a vajdadental.com portálon olvashat.

Az implantátum behelyezését követően nagy gondot kell fordítani az ápolására, ugyanis amennyiben elmarad a szájhigiénia megfelelő gondozása, akár súlyos gyulladás is kialakulhat, meglazul az implantátum, és akár el is veszíthetjük. Napjainkban a beültetés már rutinműtétnek számít, hiszen Magyarországon évente több ezer implantátumot helyeznek be a fogorvosok.

Kapcsolódó írások
Leggyakoribb szájsebészeti beavatkozások
Hogyan vészeljük át a foghúzást?
Milyen kérdések merülhetnek fel a fogbeültetéssel kapcsolatban?
Óvatosan a fogékszerrel