Fiatal vállalkozók támogatása

Fiatal vállalkozók támogatása

A 2021-2027-es fejlesztési ciklus kedvező forráslehetőséget kínál a hazai vállalkozások számára. Már most érzékelhető, hogy soha nem tapasztalt pályázati dömping kezdődött, folyamatosan jelennek meg az új pályázatok és támogatások. Jó hír, hogy a KKV-k mellett a fiatal vállalkozók támogatása is prioritást élvez.

A pályázati portálokon a különböző kategóriákban, – például pályázat vállalkozásoknak, pályázat induló vállalkozásoknak, vagy kisvállalkozások támogatása- lehet böngészni az új és népszerű felhívások között. Az új időszak nemcsak a növekedés és fejlesztés irányába mutat, számos felhívás új vállalkozás indítását biztosítja.

Milyen irányba célszerű egy fiatal vállalkozónak elindulni?

Nemcsak hazánkban, de egész Európában egyre nagyobb a kereslet a biotermékek iránt, ezzel arányosan folyamatosan nő az erre szánt támogatások mértéke. Az agrárium egyre nagyobb potenciállal rendelkezik, ezért érdemes a különböző növénytermesztési célú vállalkozásba fektetni.

A dísznövények iránt egyre nagyobb a kereslet, jóval magasabb, mint amennyit a jelenlegi kínálat képes kielégíteni. Habár meglehetősen költséges befektetés – magasak magának a termesztésnek a költségei, de megfelelő stratégiával garantált befektetést eredményez.

Manapság a gyógynövények és a fűszernövenyek is nagyon népszerűek, azonban ezen a területen nem a mennyiségnek, hanem a minőségnek van döntő szerepe. A szakértők szerint, azonban egy vállalkozás elindításához akár pár hektár termőföld is elegendő, a kulcs a megfelelő fajta kiválasztásában és a korszerű technológiai háttér alkalmazásában rejlik.

A gombatermesztés már régóta a jó befektetések közé tartozik, a népszerű gombafajták mellett egyre nő az igény a magasabb áron értékesíthető egzotikusabb gombafajták iránt is. Azonban a fent említett ágazatok közül ez igényli a legmagasabb szak és technológiai hátteret.