Vaja Vay kastély

Vay-Kastély, Vaja

A Vay-kastély három szakaszban épült. A 17. század elején készül el reneszánsz stílusban a főépület, melyet az északi torony hozzáépítésével 1659-ben bővítenek, végleges arculatát a 18. század elején nyeri el a déli torony megépülésével. II. Rákóczi Ferenc 1703-ban és 1711-ben fontos tárgyalásokat folytatott a várkastélyban. Míg a szabadságharc elején a Vay-testvérekkel, a szabadságharc végén Pálffy János tábornokkal tanácskozott a kastélyban a fejedelem. Vay Ádám (1656-1719) II. Rákóczi Ferenc udvari marsallja, Munkács és más várak kapitánya volt, a fejedelmet a száműzetésbe is követte.

A 19. század második felében nagyobb átalakítások történnek az épületen. A keleti oldalon felvonóhidat építenek, mely szintén a neoromantikus átalakítás része. A második emeleti díszterem mennyezetén látható freskó 1896-ban készült, a honfoglalás ezredik évfordulójának tiszteletére, alkotója Lohr Ferenc festőművész volt. A freskó az 1396-os nikápolyi csata egy jelenetét ábrázolja.

Az épület 1948 után községi célokat szolgált: itt kapott helyt az óvoda és az orvosi rendelő. Volt itt borbélyműhely, s konyha is. A várkastély helyreállítására 1960-62 között került sor.

A Vay-kastélyban 1964-ben nyílt meg a Vay Ádám Múzeum, ahol állandó és időszaki kiállítások emlékeznek meg a Vay-családról, a Rákóczi-szabadságharc eseményeiről, a Múzeum alapításának történetéről. Az 1996-2004 között zajlott helyreállítási, restaurálási munkák során igyekeztek a kastély XVII. századi arculatát felidézni.

Szolgáltatások

  • Állandó kiállítások

A megye egyik legjelentősebb műemlék épületében működő Vay Ádám Múzeum elsődleges feladata a Rákóczi-kor kutatása, a szabadságharc emlékének és a kuruc hagyományoknak az ápolása. Az országosan is egyedülálló múzeum kiállításai a várkastély egykori berendezését, valamint Rákóczi fejedelem korát mutatják be. Külön szobát rendeztek be Vay Ádám emlékére, bemutatnak Rákóczi korabeli bútorokat, sőt, látható egy úgynevezett Rákóczi hagyományszoba is. 2004-ben nyílt meg a kastély új állandó Rákóczi-kiállítása.

  • A Felső-Tiszavidék a Rákóczi-szabadságharcban
  • Állam és gazdaság (1703-1711)
  • A Vay-család története
  • A Vay-család bútorai: bútorkiállítás, a Vay-család hagyatékából (jelentős részben a Magyar Nemzeti Múzeum sárospataki Rákóczi Múzeumának anyagából)
  • Kőtár
  • A pinceszinten lévő boltíves nagyteremben hozták létre, ahol a régészeti feltárás során előkerült leleteket mutatják be a nagyközönségnek. A pincében látható két falifülkében borkiállítást rendeztek a tokaji és egri borvidékről. A földszinten található nagytermet konferenciateremként használják, meghagyva korábbi, könyvtári funkcióját is.
  • Időszaki kiállítások

Földszinti kiállítótereikben évente 8-10 alkalommal szerveznek kortárs művészeti kiállításokat. Itt mutatják be a Vajai Nemzetközi Művésztelepen és a Téli Alkotótáborban készült alkotásokat is.

  • Festőművészeti alkotótáborok

Évente 2 alkalommal 2 hetes felnőtt-alkotótábort rendeznek, melynek anyagi és technikai hátterét biztosítják, valamint az alkotótáborok anyagából kiállítást is rendeznek a Múzeumban.

  • Rendezvények: A díszterem esküvőknek, hangversenyeknek a helyszínéül szolgál.

A térség bejárására, a jelenleg kedvezényekkel igényelhető shell kártya kitűnő lehetőségeket nyújt, mely olcsóbb tankolás biztosít az ország több mint 200 töltőállomásán. A shell benzinkút kereső oldalunk megmutatja a lokációjához legközelebb eső töltőállomásokat.