Miért is fontos, hogy pótoljuk a hiányzó fogakat?

Amennyiben hiányzik egy fog, nemcsak esztétikailag nem nyújt kellemes látványt, de a harapást is befolyásolja, ezért ha elmulasztjuk a fog pótlását, egyre jobban ki fog nőni az ellentétes fogsorban lévő fog, valamint a szomszédos fogak be fognak dőlni az üres helyre. A hiányzó fog helyén ritkulni kezd a csont, így a fogbeültetést is megnehezítheti. További részletekért látogasson a Fog Abc hivatalos weboldalára.

Implantáció

Mindenkit megvisel, ha elveszítjük egyik-másik fogunkat, hiszen a mosolyunk sem lesz a régi, társaságban könnyedén zavarba jöhetünk, ha folyton eltakarjuk a szánkat. Tehát, amennyiben fennáll a foghiány, a lehető legrövidebb idő alatt pótolni kell, ugyanis a foghiány a rossz táplálkozáshoz, emésztési nehézségekhez vezethet.

implantáció

Nagyon sokan ódzkodnak a részleges, vagy teljes, rögzített vagy kivehető protézistől, így számunkra az optimális megoldást a fogbeültetés, vagyis az implantáció jelenti.

Mi is az az implantátum?

A fog implantátum az elvesztett fogak helyére ültetnek be egy műfoggyökeret, és az implantátumra készülő fogpótlás ugyanolyan erős lesz, mintha természetes fogra készülne a fogpótlás.

Kinek nem ajánlott az implantátum?

Amennyiben a beteg túlzott mennyiségű alkoholt fogyaszt, vagy erősen dohányzik, esetleg drogfüggő, nem javasolt az implantátum. További tényező akadályozhatja az implantátum beültetését, amilyen például a nem kelez cukorbetegség, súlyos szív-és érrendszerei betegség.

90-95%-ban mondható sikeresnek az implantátum beültetése. Ritka esetek köz tartozik, ha nem rögzül csonthoz az implantátum, és amikor fel kell tárniuk, akkor derül ki, hogy laza maradt. Ilyenkor el kell távolítani az implantátumot.

Amennyiben a beteg nem tartja be a szigorú szájhigiénés szabályokat, a hosszú távú siker nem fog megvalósulni. Ugyanis az implantátum és az íny kapcsolata gyenge, míg a csonthoz sokkal jobban kötődnek, azonban a nem megfelelő szájápolással könnyebben el lehet veszíteni az implantátumot.

Kilökődhet-e az implantátum?

Amennyiben nem megfelelő a szájhigiéné, akkor az implantátumra lerakódik a lepedék, és a fogkőben lévő kórokozók a műgyökér meglazulásához vezethetnek. Tehát mindezekért olyan fontos, hogy megfelelően ápoljuk minden fogunkat, akárcsak az implantátumot. Mindezek mellett természetesen az évenkénti kontroll is kötelező! További fogászattal kapcsolatos cikkeinkért látogasson a http://fogabc.hu/ weboldalra.

Kapcsolódó írások
Esztétikai fogászat, avagy a tökéletes mosoly titka
Mi alapján választja ki a fogorvosunk, hogy milyen fogtömésre van szükségünk?
Az implantáció előnyei
Kinek nem ajánlott a fog implantátum?