Legia Warszawa

A Legia Warszawa Spółka Akcyjna, közismert nevén Legia Varsó vagy egyszerűen csak Legia, egy hivatásos labdarúgóklub Varsóban, Lengyelországban. A Legia a történelem legsikeresebb lengyel labdarúgóklubja, amely rekordot jelentő 15 Ekstraklasa bajnoki címet, rekordot jelentő 19 Lengyel Kupa- és négy Lengyel Szuperkupa-trófeát nyert. A klub otthona a Lengyel Hadsereg Stadionja (Stadion Wojska Polskiego). A Legia az egyetlen lengyel klub, amely a második világháború óta soha nem esett ki a lengyel labdarúgás legfelsőbb osztályából.

A Legia 1916. március 5. és 15. között alakult az első világháborúban a keleti fronton zajló katonai műveletek során, a lengyel légiósok fő futballklubjaként. A háború után a klubot 1920. március 14-én reaktiválták egy varsói tiszti kaszinóban, Wojskowy Klub Sportowy Warszawa néven.

1923-ban egy másik helyi klubbal, a Koronával való egyesülés után átnevezték Legiára, és a lengyel hadsereg legfőbb hivatalos futballklubja lett – Wojskowy Klub Sportowy Legia Warszawa. 1949-től 1957-ig a Legia a CWKS Warszawa (szó szerint: Központi Katonai Sportklub Varsó) nevet viselte.

2004. április 8. előtt a Pol-Mot tulajdonában volt, 2004. április 8-tól (3 millió złotyért eladva) 2014. január 9-ig pedig az ITI Group médiakonglomerátum tulajdonában volt. 2004. április 8-tól (3 millió złotyért eladva) 2014. január 9-ig az ITI Group médiakonglomerátum tulajdonában volt.

Lengyel bajnokság tabella a focitipp.net oldalán