ipari kenőanyagok

Hogyan zajlik az ipari kenőanyagok előállítása?

Az ipari kenőanyagok kiemelt szerepet töltenek be a gépek, berendezések időtállóságának megőrzésében. Ahogyan a háztartásban, úgy az ipari területeken is rendkívül fontos az, hogy a folyamatosan használódó alkatrészek megfelelő kenést kapjanak. Ehhez olyan speciális alapanyagokra van szükség, melyek elősegítik a súrlódás csökkentését és az ebből fakadó sérülékenység megelőzését.

Az élelmiszeriparban egészen más kenőanyagokra van szükség, mint például a nagy hőhatással járó fémmegmunkálás kapcsán. Ehhez illeszkedően többféle előállítási módszer és alapanyag szükséges. A kenőanyagok eredetük szerint lehetnek növényi, ásványi, vagy állati eredetűek. Az úgynevezett csúszólakkok a csúszási tulajdonságokat optimalizálják, és megfelelnek a legmagasabb szintű higiéniai és biztonsági követelményeknek. Nem kell attól tartani, hogy lecsöppennek, hiszen egy szilárd, tiszta réteget képeznek a felületen. A hőnek is kiválóan ellenálló alapanyagok között egyébként a formaleválasztó anyagok is fókuszba kerülnek. Ez utóbbiak biztosítják a minimális maradvány anyagot, és ezzel a gyors, hatékony munkavégzést.

A kenőzsírok a mechanikai súrlódás csökkentésével járulnak hozzá a kopás és a korrózió csökkentéséhez. Felhasználási körük igen széles, és nagyrészt kenőolajból, valamint sűrítőből és adalékanyagokból állnak. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a kenőanyagok alkalmazása szélsőséges körülmények között is szükséges. Ilyenkor olyan összetétel az ideális, mely az alkatrészek súrlódási értékeit csökkenti, tehát a hagyományos zsíroknál és olajoknál hatékonyabban veszi fel a küzdelmet a súrlódással, kopással, amortizációval.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a korszerű kenőanyagok alkalmazása nem csupán az időtálló minőség miatt bír kiemelt jelentőséggel. Rendkívül fontos az is, hogy a gyártósorok folyamatosan működhessenek, és így a termelés hatékonysága ne lássa kárát az alkatrészek kopásának. A folyamat természetes, viszont a megfelelő alapanyagok használatával sokat lehet tenni a termelékenység fenntartásáért, a rendszeres üzemelésért. Ipari körülmények között ez a szállítási határidők tarthatóságával és így a céges megbízhatósággal is kapcsolatban van. A korszerű kenőanyagok között mindenképpen a felhasználás módjának megfelelően érdemes választani, és nem elhanyagolható az sem, hogy a gyártó milyen körülmények közé javasolja a készítményt.