Elindultak a Fehér-Körösön a Kisdelta tározó építkezési munkálatai

Elindultak a Fehér-Körösön a Kisdelta tározó építkezési munkálatai, a beruházás 4,2 milliárd forint uniós támogatásból valósul meg.

Bak Sándor, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője a tározó pénteki ünnepélyes alapkőletételén elmondta: a tározó árvízi csúcs idején 24 ezer köbméter vizet tud befogadni, 29 településen 180 ezer ember biztonságát szolgálja. A beruházás a Fehér-Körös és a Fekete-Körös összefolyása előtti deltában fekszik, 580 hektáros területen, ahol normál időszakban mezőgazdasági termelés folyik. A tározó korszerűsítésével minimálisra csökken a Fehér-Körösből a betöltési és leürítési idő.
A korszerűsítéssel az egymás követő nagy árhullámok is levezethetőek, míg a robbantásos eljárásnál erre egyszer volt lehetőség.
Az igazgató emlékeztetett arra, hogy tavaly ősszel kezdődött el a Fekete-Körösön a mályvádi szükségtározó korszerűsítése hétmilliárd forint uniós támogatásból. A két tározó modernizációja megnyugtató, biztonságos árvízvédelmet tesz lehetővé a Körösökön Gyula, Békéscsaba és Sarkad térségeiben – mondta.
A most indult beruházás 2015 májusban fejeződik be.
A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság 27 árvízvédelmi projekttel pályázott sikeresen EU forrásra a 2007-2013 közötti költségvetési időszakban, és 100 százalékos támogatási intenzitás mellett 22,3 milliárd forintot fordít árvízvédelmi biztonságot szolgáló fejlesztésekre – mondta el Bak Sándor.
Hozzátette, hogy az igazgatóság területén a 2014-2020 közötti időszakban a folyók melletti töltések erősítése a cél és a jelenlegi 53 százalékos kiépítettség növelése.
A Vásárhelyi Terv keretében országosan 2007-2013 között 288 árvízvédelmi projekt valósult meg, ezekből 184 már befejeződött. A beruházások 100 százalékos támogatási intenzitás mellett 307 milliárd forint EU forrásból valósultak meg a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretéből.