fogimplantatum

Drága mulatság, de megéri a fog implantátum

Sajnos Magyarországon a lakosság nagy részének van hiányzó foga – és a fogak elvesztéséhez számok kiváltó ok vezethet. Ilyen kiváltó ok lehet például az erősen szuvas fogazat, a baleset, vagy a fogágybetegség. A mai fogorvostudomány eredményes fogmegtartó kezelésekkel rendelkezik, azonban néhány esetben a fogeltávolítás jöhet csak szóba. Azonban egy hiányzó fog is igen zavaró lehet. A hiányzó fog pótolható fix fogpótlással, vagyis híddal. Ennek hátránya viszont, hogy le kell csiszolni két egészséges fogat ahhoz, hogy megfelelően lehessen rögzíteni. Abban az esetben, ha nagyon kevés fog van, vagy egyáltalán nincs fog a szájüregben, akkor a fix hídpótlás kivitelezése bizony elkerülhetetlen. Ilyen esetekben részleges, vagy teljesen kivehető fogpótlást alkalmaznak. Ezek azonban elég nagy kiterjedésűek, amely a szájpadlást, és a fogatlan gerincet is beteríti.

Kinek ajánlott a fogimplantátum?

A fog implantátum azon betegeknek ajánlott, akiknek a fent említett fogpótlások nem felelnek meg, így inkább a fogimplantátumot ajánljuk. A fogorvos előre megtervezi, hogy hová, milyen fog implantátum fog kerülne, valamint milyen pótlást fognak rögzíteni rá.

A páciens tájékoztatása, valamint beleegyezése utána elkezdődhet a kezelés. Azonban itt két tényezőt is megemlítenék, amely miatt sokan nem vállalják a fogimplantátum beültetését. Az első ilyen tényező az anyagi része, amely fog implantátumonként 100-200.000 Ft-ot jelent, plusz a híd ára. A második ilyen tényező az idő, ugyanis a beavatkozást követően 3-6 hónap is eltelhet. Abban az esetben, ha vállalja a beteg az előzőeket, akkor az első lépés a műgyökér beültetése lesz, amit helyi érzéstelenítésben végeznek.

A beültetett fog implantátumok ápolása azonban nagy gondosságot igényel, ugyanis a nem megfelelő szájhigiénia során egy gyors lefolyású, súlyos gyulladás alakulhat ki, amelynek következtében a fog implantátum kilökődhet. Ezért nagyon fontos, hogy az orvos is a beültetést követően részletesen megtanítsa a megfelelő szájhigiéniás szokásokat, amelyeket a beteg a megfelelő eszközökkel rendszeresen be is tart, valamint az is kiemelkedően fontos, hogy a beteg megjelenjen a kötelező kontroll vizsgálatokon. Így leírva – illetve olvasva – kicsit bonyolultnak tűnik a fog implantáció, azonban napjainkban már rutinműtétnek számít. Magyarországon évente több ezer fog implantátumot helyeznek be a fogorvosok, és mindezek mellett a fogimplantátum a megfelelő szájhigiéniával akár életünk végéig is kitart.