Csak egy kis odafigyelés kell és megelőzhető az önellenőrzések 90%-a!

Már megint az utolsó pillanatban kapkodunk? Önellenenörzés, önellenörzés és önellenörzés… Hogyan lehet ebből kilábalni? Megoldás a Bilanzdual Könyvelő oldalán. Igazán nem nehéz, feltéve, ha Te kedves Olvasó betartasz néhány egyszerű szabályt:
1) Lényeges, hogy tisztában legyél a bevallási határidőkkel.
Ha esetleg a könyvelőd elfelejt tájékoztatni, a NAV honlapján minden aktuális információt megtalálsz a határidőkkel kapcsolatban. Csak halkan jegyzem meg, ha a könyvelőd nem szól időben, jobb, ha elgondolkodsz az estleges könyvelőváltáson.
2) A határidő előtt minden számlát juttass el a könyvelődnek. (azt is, amit számlatömbben, kézzel állítasz ki!)
3) Lehetőség szerint a bevallás után ne fogadj el olyan számlákat, amik a bevallással érintett időszakra vonatkoznak.
Ugyan a visszaigényelhető ÁFA tekintetében nincs szükség önellenőrzésre, de könyvelés szempontjából hibalehetőségre ad okot, ha a könyvelőd nem megfelelően kezeli ezeket a tételeket.
4) A bevallással érintett időszakra, a határidő után ne állíts ki számlát senkinek.
Amennyiben mégis így teszel, sajnos önellenőrzés a vége, annak minden következményével együtt.
Egyrészt önellenőrzési pótlékot kell fizetni, ha az adófizetési kötelezettséged nő ezáltal, másrészt a könyvelőd sem örül a többlet munkának.
Ugyanis minden alkalommal, önellenőrzési jegyzőkönyvet kell írni, részletes kimutatással, külön nyilvántartást kell vezetni. Nem utolsósorban a könyvelődnek is többet fizetsz egy ilyen önellenőrzésért (ha így szól a szerződésetek)
Csak egy kis odafigyelés kell és megelőzhető az önellenőrzések 90%-a!

Kapcsolódó cikkek:
Az SZJA változásai