Balaton

2016 első felében jelennek meg pályázatok a Balaton régióban

Ahhoz, hogy a Balaton régió a kormánydöntés szerinti 300 milliárd forintos fejlesztési forrással élni tudjon, a jövő év első felében meg kell jelenniük a pályázati felhívásoknak, és 2017 június végéig meg kell kötni a szerződéseket – mondta a Miniszterelnökség uniós fejlesztések koordinálásáért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Siófokon, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) ülésén. További érdekes információkért látogasson a palyazatok.org weboldalra.
Dányi Gábor kiemelte: kormányzati szándék, hogy a Balaton régió 3-5 éven belül minőségi változáson menjen keresztül.

Dányi Gábor tájékoztatása szerint az uniós bizottság üdvözölte, hogy Magyarország a balatoni „csomaggal” először kíván integrált fejlesztést megvalósítani, ugyanakkor jelezte fokozott egyeztetési igényét is ezzel kapcsolatban. Első lépésként a múlt héten elküldték a BFT által elkészített területfejlesztési stratégiát, amelynek uniós egyeztetése a jövő év elején kezdődik meg – mondta el.

Szalóki Flórián, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedési operatív programokért felelős helyettes államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy fokozódó versenyhelyzetre kell számítani a források megszerzésében. A kormányhatározatban felsorolt projektekről szólva megemlítette, hogy a Badacsony és Fonyód közötti kompjárat megvalósítása „a mai tudásunk szerint nem támogatható tevékenység, így az unióval koncepcionális vita várható”.
A Fonyód-Kaposvár vasútvonal 8 milliárd forintos fejlesztési tervéről is jelezte, hogy az unió alapvetően nem támogatná, de úgy vélte, agglomerációs érvekkel van esély arra, hogy változzon ez az álláspont. A balatoni közlekedési rendszer összehangolásának terve kedvező fogadtatásra számíthat, de először az országos rendszert kell kialakítani, ami folyamatban van, majd ehhez csatlakoztatni a balatonit – mondta el.

Kollár József, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója az ülésen arról számolt be, hogy elkészült a balatoni hajózás középtávú stratégiája, amit a jövő héten tárgyalnak a tulajdonos önkormányzatok. Emlékeztetett arra, hogy a balatoni fejlesztésekről szóló kormánydöntés a cég számára 2-2 milliárd forint pályázati forrást nevesített hajóflotta-, illetve kikötőfejlesztésekre. További pályázati hírek a palyazatok.org weboldalon.

A pántlikázott pénz a cégvezető szerint három új hajó megvásárlását és a kompok részbeni felújítását teszi lehetővé, emellett egy új ipari kikötő létrehozása lenne a cél, és néhány kikötő felújítása is elképzelhető.